Recept na vynikajúci domáci cheesecake

Štandardný

Na začiatok sa musím s vami podeliť o skutočný zážitok z pečenia tohto super koláča. Pečenie tohto cheesecakeu bolo pre mňa zaujímavé pretože keď som ho piekol po druhý krát do práce. Nevedel som aký ho budem robiť a duplovane, som nečakal, že budem piecť 2 na jeden šup. Tento recept nie je zložitý a celkovo aj príprava je veľmi jednoduchá. Verím, že aj začínajúcim kuchtíkom sa podarí.

Začnem najskôr tým čo potrebujete k tomu aby ste ho mohli začať piecť. Suroviny sú základ každého receptu.

Ingrediencie:

2 jemné tvarohy (cca. 600 gramov je vpohode, ale môže byť aj viacej, záleží ako vysoký ho chcete mať, ale potom treba aj viacej ostatných surovín)
2 PL kyslej smotany
3 celé vajcia
3 žĺtka
3 vanilkové cukre
100 g trstinového cukru
Kakao
1 PL vanilkového pudingového prášku
250 g sušienok (karamelizované – to sú tie čo dostávate ku kávičke, keď idete na kávičku)
100 g masla

Postup:

Sušienky rozmixujeme a pridáme maslo. Sušienky nerozmixujte na prášok. Môžu byť tak na hrubo posekané, rozdrvené, atď. Utlačíme na dno vymastenej tortovej formy a vložíme do mraziaceho boxu asi na 10 minút. Niektoré recepty hovoria aj o tom, že je dobré tie sušienky na dne formy predpiecť, ale osobne by som to nerobil, lebo to maslo potom zbytočne sa rozpustí skôr ako by sa malo. Boky tortovej formy vytrite maslom, to pomôže ľahšiemu oddeleniu sa od bokov. Do mixéra vložíme dva jemné tvarohy, cukor, pudingový prášok, vajcia a žĺtka. Túto zmes treba poriadne premiešať. Ja som pridal ešte trochu citrónovej kôry. Tá sa tam veľmi hodí a spraví dobrú chuť. Pred samotným pečením som si povedal, že tento cheesecake by som mohol „vytuniť“, tak som si naložil hrozienka do čaju, a následne do rumu, nech sa dobre ochutia. Do zmesy pridajte aj trochu rumu alebo nejakého likéru. Tvaroh získa znamenitú chuť. Poriadne to premiešame a nalejeme do tortovej formy na sušienkový základ. Rúru si predhrejte na 180°C a na dno rúry dajte plech s trochou vody. Priznám sa, že pravý význam tej vody neviem, viem si to iba domyslieť prečo, ale nechcem nikoho zavádzať svojimi úvahami o vode :D. Pečieme pri teplote 150 stupňov približne 45 až 60 minút. Po dopečení pootvorte dvierka rúry a nechajte ho tam až do absolútneho vychladenia. 

Poleva
Na polevu si vyžmýkajte 2 veľké citróny a trochu citrónovej kôry. Šťavu si dajte do kastrólika a pridajte za lyžicu medu (hnedý cukor). Šťavu priveďte do varu a v troške vody si rozrobte trochu zlatého klasu. Ten pridajte do vriacej citrónovej šťavy. Nebojte sa toho, že to bude riadne kyslé. Kyslá chuť polevy sa bude pekne dopĺňať s tvarohom, ktorého je tam dostatok. Vychladený cheesecake polejte touto polevou a nechajte ztuhnúť v chladničke. Určite by sa tu hodil aj Lemon Curd, ale ten som ešte nerobil.

A čo dodať na záver? Nech vám to pečie a dobrú chuť. 

.

Comments

comments

Leave a Reply