Recept na vianočný pečený čaj

Štandardný

Pred niekoľkými mesiacmi som na internete videl v e-shope „nejaký pečený čaj“. Najskôr som nevedel čo to za čaj je. Moja zvedavosť ma donútila vypátrať čo za „čaj“ to je. Po krátkom pátraní som zistil, že je to čaj, ktorý sa pečie z ovocia, korením na dochutenie a následne sa zavarí (nemusí) do fliaš. Dnes na návšteve Fresh Marketu v Bratislave som sa po krátkej diskusií rozhodol, že tento čaj by som mohol aj ja upiecť a podarovať svojim blízkym ako darček ;).Pečený čajPo skúmaní internetu, som sa pustil do „pečenia“ čaju aj so spolužiačkou z výšky, pretože ona už má odskúšané jednotlivé pomery surovín (pozn. aj tak to nerobím presne podľa receptu).

Čo na to budete potrebovať? Vo všeobecnosti budete potrebovať ovocie, koreniny (vanilka, škorica, kardamón, klinčeky, …), cukor, rum, citrón a dobrú náladu.

Aké ovocie?

Ovocie môžete použiť sezónne alebo aj mrazené. Neodporúča sa používať kiwi, banány alebo ovocie, ktoré je náchylnejšie na skazenie. Môžete použiť slivky, hrušky, jablká, pomaranče, maliny, brusnice, čučoriedky, ananás, a pod. Taktiež sa nedoporučuje už zavárané ovocie. Ovocie nemusíte zbaviť šupky. Pri citrusoch je dôležité očistiť dôsledne kôru. Pri niektorých citrusoch, ktoré majú hrubšiu kôru, stačí ak ju orežete, pretože tá biela časť by viac „okorenila“ celý čaj. Samotné citrusy dokážu dodať príjemnú osviežujúcu a zároveň pikantnú príchuť do čaju.

Ingrediencie 

Toto bude naozaj ťažké vám napísať správny pomer, ale je to najmä na vašich preferenciách. Odporúča sa na 1,2 kg ovocia použiť 1 kg kryštáľového cukru, citrón, 2 dcl rumu a koreniny. Podľa Vlasty je to dosť sladké, takže môžete použiť aj menej cukru. Ja som tam dal odhadom 0,5 – 0,75 kg cukru na 1,3 kg ovocia.

Ako na to

Ovocie si dôkladne umyte. To je základ, najmä pri citrusových plodoch to platí dvojnásobne. Ovocie si nakrájajte na malé kúsky. Vo veľkej mise ho premiešajte s cukrom a koreninami. Rum pôjde až na záver, keď bude ovocie upečené. Ovocnú zmes dajte na plech a pečte pri 180°C cca. 50 minút (až kým to nebude pekne upečené). Priebežne sa pozrite do rúry a premiešajte ovocnú zmes. Na záver pridajte rum (podľa chuti) a naplňte fľaštičky. Zavíčkované fľaštičky otočte na 5 minút dole víčkom.

Ako to celé dopadlo? 

Dopadlo to tak, že som spravil 3 dávky, ktoré som podaroval svojim blízkym. Fľaštičky som dozdobil a nalepil etiketu s vianočným venovaním..

Comments

comments

Leave a Reply