Recept na domácu zmrzlinu I.

Štandardný

smotana

Nadväzujem na predošlí sľúbený blogpost na domácu bezvaječnú zmrzlinu. V týchto letných dňoch padne vhod takáto ľadová maškrta. Priznajte sa kto nemá rád zmrzlinu. Minulý týždeň som sa rozhodol, že si spraviť pravú domácu zmrzlinu. Aj keď doma je plná mraznička rôznych zmrzlín, tak mi to nedalo. Veď niet nad ten pocit, že si vychutnávam pravú domácu zmrzlinu, ktorú som si sám pripravil z domácich surovín.

Pri výrobe zmrzliny, ale aj ostatných jedál sú kľúčové suroviny. Kvalitné suroviny sú základom dokonalého uspokojenia z výsledku.
Základné ingrediencie, bez ktorých by to nešlo:

Smotana – určite používajte smotanu na šľahanie (+30% tuku). Vyšší obsah tuku dodáva zmrzline jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Môžete použiť aj kyslú smotanu, ale nie pri ovocných príchutiach. Jej vyššia kyslosť sa bije s chuťou ovocia. Je vhodnejšia pri výrobe vanilkovej zmrzliny.

Grif č.1 – pri šľahaní šľahačky pridajte štipku soli. Lepšie sa vyšľahá a bude tuhšia.

Mlieko – aj tu platí to isté čo pri šľahačke. Vyšší obsah tuku dodáva jemnosť a krémovú príchuť. Pri zmrazení sa nevytvára toľko ľadových kryštálikov.

Grif č.2 – tí čo ste intolerantní (alergickí) na mlieko, môžete použiť aj sójové mlieko.

Cukor – môžete použiť obyčajný, trstinový alebo aj med. Je len na vás čo vám viac chutí. Fantázií sa medze nekladú.

Príchute/ochucovadlá – tak a tu si pustite fantáziu do výbehu. Je len na vás čo máte radi. Ak si vyrábate vanilkovú zmrzlinu, tak si skúste zohnať vanilkový lusk. Okrem vynikajúcej príchute dosiahnete aj vzhľadový efekt vo forme malých čiernych zrniečok, čo pri servírovaní zvyšuje vierohodnosť vašej domácej zmrzliny.

Grif č.3 – vanilkový lusk nevyhadzujte. Do skleneného pohára zasypte vanilkový lusk. Po mesiaci získate pravý vanilkový cukor. Žiadna syntetika! Od druhu vanilkového lusku získa cukor jedinečnú príchuť a arómu.

Vajcia –  čerstvosť, kvalita a pôvod vajec sú faktory, ktoré zohrávajú hlavnú roľu pri výrobe zmrzliny. Pri výrobe zmrzliny sa nemusia použiť, ale aj môžu. Pri použití vajec je výrobný proces náročnejší. Preto sa pripravte na dlhšiu výrobu.

Čo na to potrebujete (1 dávka = cca. 1,2 litra zmrzliny)

1 šálku plnotučného mlieka
1 šálku cukru
1 šálku pol na pol (polovica šálky mlieko, polovica cukor)
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (po prípade spracovaného vanilkového lusku a v najhoršom prípade 2 balíky vanilínového cukru)
2 šálky chladenej smotany na šľahanie
štipka
soli

Postup
1.Šálku plnotučného mlieka ohrievame v hrnci s hrubším dnom pri strednej teplote variča. Keď okraje mlieka začnú bublať, odstavíme ho na studenú platňu.

2.Pridáme šálku cukru (alebo necelú šálku cukru a 2 balíky vanilínového cukru, ak nemáme vanilkový extrakt) a štipku soli a miešame, pokiaľ sa nerozpustia v teplom mlieku.

3.Po dokonalom zmiešaní pridáme ostatné ingrediencie – šálku pol na pol, vanilkový extrakt a 2 šálky smotany na šľahanie. Zmes poriadne premiešame, ingrediencie musia utvoriť jednu konzistenciu.

4.Celú zmes prelejeme do sklenenej misky a chladíme ponorením do väčšej misky s chladnou vodou (môžete pridať ľad, aby sa vám to chladilo rýchlejšie).

5.Hneď ako sa nám zmes vychladí, zakryjeme ju plastovými obalom a vložíme do mrazničky, kde pobudne 2 hodiny. Tento krok dodá zmesi lepšie vlastnosti pre výrobu zmrzliny (lepšie sú kovové misky, pretože kov lepšie vedie chlad, takže zmrzlina tuhne rýchlejšie).

6.Po uplynutí 2 hodín, vytiahneme misku so zmesou z mrazničky a poriadne ju premiešame.

7.Pomiešanú zmes riadne prikryjeme plastovým obalom alebo fóliou, aby dovnútra misky neprechádzal vzduch a odložíme ju opäť na dve hodiny do mrazničky.

8.Po dvoch hodinách misku vytiahneme a vyšľaháme ručným mixérom, aby sme odstránili ľadové kryštáliky, ktoré sa v zmrzline teraz nachádzajú. Ručný mixér môžeme nahradiť i šľahačom alebo obyčajnou vidličkou, ale bude to fyzicky i časovo náročnejšie.

9.Opäť vložíme do mrazničky a po dvoch hodinách zmes vyberieme a vyšľaháme. Ak je zmes ešte stále dosť riedka, vrátime ju do mrazničky a počkáme pokiaľ nezhustne, až potom vyšľaháme.

10.Dostatočne stuhnutú zmes môžeme dochutiť nakrájaným ovocím ,sušienkami alebo čokoládou, ktoré vmiešame do zmrzliny.

11.Hotovú a dochutenú zmes premiestnime z kovovej misky do plastovej zatváracej dózy. Dóza avšak nemôže byť naplnená až po okraj, pretože zmes sa môže ešte zväčšiť.

12.Prikrytú dózu vložíme do mrazničky a počkáme pokiaľ dostatočne stuhne.

13.Po týchto dvanástich bodoch je už čas na prvú konzumáciu. Dobrú chuť a dúfam, že vám bude chutiť.

Pár fotiek už hotovej zmrzliny. Nakoľko som pri výrobe nerátal s písaním tohto blogpostu. Ja som pridal na záver do celej zmesi mrazené rozmixované jahody, ktoré schladili zmes, takže som nepotreboval pridať do vody ľad. 

Nabudúce vám napíšem recept na ďalšiu, ktorú sa chystám pripraviť do konca týždňa 😉 

 

 

.

Comments

comments

Leave a Reply